Kuopio, harjoituksissa, 7.8.2020 – Pois ja kohti

Kuopio, harjoituksissa, 7.8.2020 – Pois ja kohti

Omakuva-prosessin harjoituksissa perjantaina 7.8.2020 Kuopion Sotkulla.

Tutkijan silmin läsnäolevana mieleeni tulee taidehistorioitsija Michael Ann Hollyn peräänkuuluttama ihmettely ja uteliaisuus eteenpäin ajavana voimana taideteoksia lähestyttäessä. Hollyn mukaan me emme varsinaisesti tiedä mitä taideteokset ovat, ne ovat jatkuva prosessi, ne syntyvät uudelleen tai ovat syntymättä. Taideteokset pitävät sisällään paljon myös sellaista, mitä emme voi ymmärtää tai tavoittaa. Ja näin ne ovat eräällä tapaa myös kadotettuja. Me olemme menettäneet ne myös ajalle – menettäneet hetken, jossa ne ovat syntyneet.  Taide pakenee kieltä ja selityksiä. Teokset aiheuttavat kaipuuta.

Kaipuun sekaisten lähestymisyrityksien sanallistaminen on paljon vaikeampaa kuin seurata ruumiiden liikettä Sotkun tilassa. Monella tapaa tuntuu siltä, että sanaton ruumiillisuus paljastaa enemmän jotakin olennaista siitä, mistä sanoin ei saa kiinni. Ranskalainen feministifilosofi Hélène Cixous onnistuu pukemaan esseessään Medusan nauru sanoiksi jotakin tavoittelemastani:

Naisen on synnytettävä itsensä tekstiin – yhtä lailla kuin maailmaan ja historiaan – omalla liikkeellään.

Kirjoittaen ja liikkuen myös me laitamme ja suhteutamme Omakuva-työssämme itseämme historiaan. Historian niveltyminen kehoissamme ja teksteissä; nykyisyys yhtyeenä menneeseen aavistuksen omaisin liikkein, vedoin ja piirroin. Ja kuitenkin erillään, ajan ja ihon – sisäisen ja ulkoisen – erottamana. Pois ja kohti.

Anun huomio Johannalle harjoituksissa perjantaina: ”Pyörteisessä liikkeessä lähtee seuraamaan pyörrettä”. Modernisaatioon olennaisesti liittyvä liike konkretisoitui Sotkun tilassa eri tavalla mitä kielessä. Pyörre ja pyöriminen toistuu modernin murroksen maailmassa, missä Ellen Thesleffkin eli; Isadora Duncanin tanssin jatkuva pyörteinen liike, Ellenin taiteen kierteiset, liikkuvat naishahmot puun alla, pellolla tai rannalla, New Yorkin vuonna 1959 valmistuneen Guggenheimin taidemuseon arkkitehtuurin päättymätön liike. Pyörre syntyy ja synnytetään menemällä kohti ja menemällä pois…

ESITYKSET eli hankkeen avoimet harjoitukset Kuopiossa la 8.8. klo 20 Sepänpuistossa ja su 9.8. klo 14 Kumpusaaren huvilalla.

Teksti Hanna-Reetta Schreck / Kuvissa Anu Almagro ja Johanna Jauhiainen / Kuvat Hanna-Reetta Schreck