Otteita Kuopion demoista I ja II, 8.-9.8.2020

Otteita Kuopion demoista I ja II, 8.-9.8.2020

Elävä taideteos Omakuva pohjaa kuvataiteilija Ellen Thesleffin historialliseen elämään ja hänen taiteeseensa. Thesleff asui Kuopiossa vuosina 1872-1884, 3-vuotiaasta 15-vuotiaaksi. Tietoisuus tästä toi työryhmän työskentelyyn Kuopiossa merkityksellisen lisänsä, erityisen paikan, tai paikkojen, tunnun.

Thesleffin perheen kotiosoite Kuopiossa oli Tulliportinkatu 21 ja lisäksi perheellä oli rakas ”Pikku-Kummun” huvila läheisessä Kumpusaaressa. Työryhmämme harjoitteli lauantaina Sepänpuitossa ja Kanttilan pihassa. Sunnuntaina paikkana oli Kumpusaaren joutomaa ja ”Pikku-Kummun” huvilan piha. Harjoituksien jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus myös vierailla huvilassa sisällä.

Huvila on rakennettu 1870-luvun alussa, jolloin se oli huomattavasti pienempi, yksikerroksinen yksinkertainen kesäkäyttöön tarkoitettu rakennus. Nykyisen muotonsa ja kokonsa huvila sai 1890-luvulla, kun Thesleffit olivat jo myyneet sen ja muuttaneet Kuopiosta Helsinkiin.

Työryhmää inspiroi Kuopiossa paikkojen ja tilojen muutos, toisaalta kaupungin urbaanin miljöössä ja toisaalta lähellä luontoa. Muutos ja kerroksellisuus – osa Thesleffinkin eletystä elämästä on edelleen täällä ja samalla moni asia on muuttunut. Kumpusaaressa muutos tuntui suorastaan rujolta: jouto- ja täyttömaat, saaresta muokattu manner, joka on hiljalleen täyttynyt teollisuudesta ja siihen liittyvistä rakenteista, Kaukokiidon rekoista, lastauslaitureista, sorasta, kivistä, energialaitoksesta, Tullista… Thesleffin päiväkirjoissa ja kirjeissä kuvaama lapsuuden paratiisi tuntui kaukaiselta. Silloin saari oli saari, hiihtäen tai soutaen saavutettava. Nyt rekat jylisivät ympärillä, ja huvila nousi keskeltä teollisuusmaisemaa uhkeana, kuin ahdasta ja yksinäistä asemaansa uhmaten.

Thesleffille luonto oli kokemus, jota ei ollut kahlehdittu jonkin tietyn aatteen sanelemaan kuvalliseen muotoon. Taustalla vaikuttivat muun muassa taiteen uudet ajatukset, yksilöllisyyden ja omaehtoisuuden vaade sekä boheemi ja sovinnaisuuksia kyseenalaistava taiteilijan identiteetti. Thesleffin taiteen yhteydessä konkretisoituu usein ajatus ”minun paikasta”. Kuopiossa työskennellessä olikin läsnä erityinen ”paikan tuntu”.

 

DEMO 2, Kumpusaari sunnuntaina 9.8. klo 14 alkaen: Joutomaalta ”Pikku-Kummun” huvilan pihalle

 

Kohtaus I, HUOJUNTA

                           

Kohtaus II, LIIKE

Kohtaus III, KIRJEET

 

 

DEMO 1, Sepänpuistosta Kanttilan pihalle lauantaina 8.8. klo 20 alkaen:

Kuvat Jaana Kurttila ja Asta Elijoki. Teksti Hanna-Reetta Schreck.

Katso lisää kuvia ja videoita hankkeen Instassa @omakuva_