Omakuva-teoksen work in progress-tilaisuudet vuoden 2020 aikana

Omakuva-teoksen work in progress-tilaisuudet vuoden 2020 aikana

Omakuva-näyttämöteoksen valmistumista esitellään vuoden 2020 aikana ainakin osana Oulun taidemuseon Thesleff-näyttelyssä kesäkuussa sekä syksyllä Kuopiossa. Work in progress -yleisötilaisuuksissa on tarkoitus tehdä työryhmän työtä ja taiteilijoiden tekijyyttä näkyväksi.

Tällainen työtapa antaa työlle aikaa ja tilaa; työryhmä saakin matkata kohti valmisteilla olevaa teosta yhdessä “hitaasti ja empien”. Aivan kuin näyttämöteoksen yksi lähtökohta, Ellen Thesleffin maalaus Omakuvakin valmistui hitaasti ja empien. Yhteensä siihen kului aikaa melkein vuosi, tai näin ainakin on oletettu. Teoksen työryhmä haluaa mukailla näyttämöteoksen valmistamisessa samaa rytmiä, “hitaasti ja empien”, ja samalla selvittää mitä on tekijyys ja millaisia liikkeen virtoja, ajattelua ja kysymyksiä tuottaa taiteilija Ellen Thesleffin elämäntarina ja hänen teoksensa.

Ensimmäinen work in progress-yleisötilaisuus järjestettiin HAM Helsingin taidemuseossa 20.1.2020, ja se oli suunnattu museon ja taiteentutkimuksen henkilökunnalle, tutkijoille ja muille asiantuntijoille.

Oulun taidemuseolla työryhmä vierailee esittelemässä työn alla olevaa teostaan kesällä 2020 osana Ellen Thesleff-näyttelyä. Johtuen korona-epidemiasta Oulun taidemuseon tilaisuus tulee olemaan videotallenne, joka päivitetään museon verkkosivuille heti sen valmistuttua.

Kolmannen kerran työryhmä esittelee teostaan Kuopion taidemuseossa syksyn 2020 aikana toivottavasti jo yleisötilaisuuden muodossa. Yleisötilaisuuksien sisältö koostuu työn alla olevien kohtauksien esittelyistä sekä ohjatusta keskusteluosuudesta.

Ajatus omakuva-teemaisesta näyttämöteoksesta on ollut työryhmän näyttelijöiden mielissä jo
valmistumisvuodesta lähtien. Työryhmän kesken työskentely alkoi vuonna 2019 ja vuonna 2020
työskentelyä edistetään work in progress -tilaisuuksissa. Kokonaisteoksen harjoittelu ajoittuu loppuvuoteen 2020 ja kantaesityksensä Omakuva saa työryhmän toimesta sekä Kuopiossa että Helsingissä vuoden 2021 aikana. Tavoitteena on tehdä esitys, joka on teknisesti mahdollista viedä perinteisestä teatteritilasta esimerkiksi museoon tai muuhun näyttelytilaan.
Mahdollisuuksien mukaan esitys kulkee myös osana Hanna-Reetta Schreckin väitöskirjatyötä sekä
Thesleff-aiheisia keskustelutilaisuuksia.

Kuvassa vasemmalta: Anu Almagro, Janne Teivainen, Riikka Stewen, Marja Lahelma, Hanna-Reetta Schreck ja edessä Johanna Jauhiainen.
Kuva: Jaana Kurttila