Painaudun sydämeni syvyyttä myöten hiekkaan kuullakseni maapallon sydämen lyönnit
(E. Thesleff sisarelleen kesällä 1909)
Omakuva on elävä taideteos, jossa kaksi näyttelijää, muusikko, taidehistorioitsija, skenografi ja valosuunnittelija maalaavat näyttämölle impressionistisen ja unenomaisen maailman – omakuvien sarjan. Teoksen lähtökohta on kuvataiteilija Ellen Thesleffin elämä ja taide. Esityksen puhuttu teksti ammentaa myös Thesleffin käymästä kirjeenvaihdosta tuoden taiteilijan henkilökohtaisen äänen kuuluville.
Thesleffin yksi tunnetuimmista teoksista Omakuva vuodelta 1895 valmistui hitaasti ja empien. Yhteensä siihen kului aikaa vuosi. Myös näyttämöteos on valmistunut hitaasti, osin myös Thesleffin oman elämän muuttuneissa maisemissa Kuopiossa ja Ruoveden Muroleen kosken kuohuissa – ja kaikilla hänen kielillään.
Omakuva tutkii, kuinka historia ei ole vain takanamme vaan elää meissä. Se pohtii tapojamme muistaa ja tulkita mennyttä. Miten me ymmärrämme oman kuvamme suhteessa toisen elämään?
Omakuva on fyysistä teatteria. Siinä menneen ja nykyajan välinen dialogi tulee näkyväksi esittävän taiteen, historian tutkimuksen, skenografian, musiikin ja valojen välisessä vuoropuhelussa. Lavalla ovat läsnä saksofonisti ja säveltäjä Pauli Lyytinen, näyttelijät Anu Almagro ja Johanna Jauhiainen sekä taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck. Esityksessä Lyytinen luo elektro-akustisesti musiikillisia maailmoja, joihin Almagro ja Jauhiainen rakentavat mosaiikkimaisen omakuvien sarjan. Schreck osallistuu näyttämön tapahtumiin tarkkailevan tutkijan roolissa.
Schreckin kirjoittama Thesleffin elämänkerta ”Minä maalaan kuin jumala” sekä hänen väitöskirjansa ”Elämäntanssi – Ellen Thesleffin eletty ruumis” toimivat lähteenä ja innoittajana tälle taiteellis-tieteelliselle tutkimukselle. Muusikko Pauli Lyytinen työstää rinnakkain Omakuva-teoksen kanssa omaa musiikkia ja valokuvaa yhdistävää ”Self-Portrait” albumia.
Ja ihmeellisintä kaikesta on, että minä työskentelen kuin jumala – jätän kangas kankaan jälkeen samalla innolla kuin ne aloittaessani.
(E. Thesleff sisarelleen kesällä 1912)
Teoksen rinnalla kulkee poikkeuksellisen laaja maksuttomien keskusteluiden sarja:
PE 22.10. Hanna-Reetta Schreck: Ellen Thesleffin maalarin ruumis – kuinka tavoitella taiteilijan elämää
PE 12.11. Karoliina Sjö: Kirjoitettu ja kerrottu omakuva – tutkija päiväkirja-aineiston äärellä tieteen ja taiteen keinoin
PE 19.11. OMAKUVA-KLUBI: Lava auki päiväkirjoille ja kirjeille!
LA 20.11. Jaettuja rytmejä – keskustelua tieteiden- ja taiteidenvälisyydestä kulttuurihistorioitsija Pälvi Rantalan kanssa.
LIPUT, lisätietoa esityksestä sekä esityskalenteri ja tietoa avoimista tapahtumista löydät Tehdas-teatterin sivuilta.
TYÖRYHMÄ:
Lavalla
Näyttelijät Anu Almagro ja Johanna Jauhiainen
Muusikko Pauli Lyytinen
Taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck
Lisäksi
Valosuunnittelija Janne Teivainen
Skenografi Jaana Kurttila
Valokuvaaja Ulla-Mari Lindström
Esitystä ovat tukeneet:
Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Alfred Kordelinin säätiö
Taiteen edistämiskeskus
Suomen Kulttuurirahasto, Pohjois-Savo
Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Savo
Lämpimästi tervetuloa!
Kuvassa Anu Almagro ja Johanna Jauhiainen. Kuva Janne Teivainen.