Taivaan ilmiöt 1800-luvun ihmisten kirjeissä – Observatorio 25.3.

Taivaan ilmiöt 1800-luvun ihmisten kirjeissä – Observatorio 25.3.

Järjestimme lauantaina 25.3. Helsingin Observatoriolla tapahtuman ”Taivaan ilmiöt 1800-luvun ihmisten kirjeissä” yhdessä kuvataiteilija Elina Salorannan, viulisti Mirka Malmin ja koreografi Jaakko Simolan kanssa.

Luimme observatorion vanhassa havaintosalissa vanhojen tutkimusinstrumenttien ympäröimänä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun ihmisten kirjauksia taivaanilmiöistä.

Kirjeiden kanssa kuulimme fragmentteja Toivo Kuulan, Agnes Tschetschulinin, Erik Tulinbergin ja Ida Mobergin sävellyksistä. Lopuksi kulttuurihistorian professori Hannu Salmi piti luennon aiheesta.

Meitä kiinnosti erityisen paljon havainnot ja kuvaukset, joissa taivaan ilmiöt yhdistyvät tavallisten ihmisten elämän ja arjen kuvaukseen. Ellen Thesleff kirjoitti kesällä 1945:

”Auringonpimennys on nyt ohi. Se vasta oli jotakin. Valkoinen aurinko oli musta kuin yö, ja kun menin ulos sillalle, kohtasin Danten helvetin. Kaikki elämä oli vaiennut. Koski indigonmusta, puut smaragdinvihreitä. Ja mikä ihmeellisintä, kuun varjot poikittain maantiellä lehtien varjojen sijaan. Symmetrisiä kuvioita aaltoina. En voinut aluksi tajuta, mitä se oli.”

Kiitos yleisölle ihanasta ja keskittyneestä läsnäolosta ja kiitos yhteistyöstä Helsingin Observatorio, Taideyliopisto, Selma  – Centre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory, Mirka Malmi, Jaakko Simola, Elina Saloranta ja Hannu Salmi.

📸 @lauri_schreck