Vuoden humanistialumni 2022

Vuoden humanistialumni 2022

Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta valitsi minut lokakuussa 2022 vuoden humanistialumniksi. Juhla Helsingin yliopiston juhlasalissa oli ikimuistoinen. Lyhyen puheeni jälkeen sain olla juhlassa lavalla myös oman tiede-taide-projektini Omakuvan kanssa ja se vasta oli ihanaa. Kiitos Anu Almagro, Pauli Lyytinen ja Erno Seppälä. Ilta oli ikimuistoinen, oli ihanaa olla lavalla ja kiittää yhdessä työryhmän kanssa. Kukaan ei saa aikaan mitään yksin. Minunkin työni pohjaa ennen kaikkea kollegoiden ja muiden tutkijoiden ja taiteilijoiden työhön ja kannustukseen. Siitä olen alati ja yhä uudelleen kiitollinen ❤️

Valintaperusteluissa korostettiin työtäni oman alani humanismin ja erityisesti taide- ja kulttuurihistorian esiin nostamisessa eri tavoin osaksi yhteiskunnallisia keskusteluita. Lisäksi valintaperusteluissa tuotiin esiin työlleni ominaista eri alojen rajojen ennakkoluulotonta ylittämistä sekä yhteistyötä erilaisten ihmisten ja tahojen kanssa.

Olen huomiosta ja perusteluista äärettömän onnellinen. Tieto, tiede ja tutkiminen ovat minulle kirjoittamisen ja taiteen tekemisen kanssa loputtoman tärkeitä asioita. Samoin yhdessä tekeminen, toisten mukaan ottaminen, kuunteleminen ja keskustelu ovat minulle keskeisiä syitä tehdä työtäni.

”Kirjoitan ymmärtääkseni mutta ennen kaikkea pelastaakseni. Koska kaikki on lopulta katoavaista, haluan pelastaa siitä jotain. Minulle se on aina ollut syy kirjoittaa.” Näin kertoo työstään Annie Ernaux, tänä vuonna Nobelilla palkittu ranskalainen kirjailija. Muistelen myös itse ajatelleeni pelastamista, mutta myös pelastumista jo 1990-luvun lopulla, kun nousin ensimmäisiä kertoja yliopiston päärakennuksen vanhan puolen portaita kohti ylintä kerrosta ja taidehistorian laitosta. Halusin pelastaa, säilyttää jotakin, saada sanoitettua maailmaa. Halusin myös pelastautua eli työskennellä itselleni tärkeiden asioiden parissa. Taide pelasti minut, niin kuin se on pelastanut monet muut.

Kuvat: Lauri Schreck