”Omakuva – Unia Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta” nähdään osana Aboagora tiede-taide symposiumia Turussa perjantaina 25.8. klo 16 alkaen.
Kokonaisuus on unenomainen esitys taiteilija Ellen Thesleffin (1869–1954) elämästä ja työstä. Esitys seuraa Thesleffin kirjeitä ja taideteoksia mielikuvituksen ja muistin rajalla kahden näyttelijän, tutkijan ja muusikon voimin.
Teoksessa esiintyjät kuvittelevat uudelleen Thesleffin taiteellisen ja emotionaalisen olemuksen ja ilmaisun ulottuvuuksia. Tavoitteena on herättää Thesleffin viivat, siveltimenvedot ja kirjoittamat tekstit eloon lavalla liikkeiden ja äänien avulla. Luomme tyhjyyden avulla kaiun tarkoituksena tavoittaa Thesleffin historiallisen olemassaolon värähdyksiä ja toisaalta myös hänen taiteensa läsnäoloa omassa ajassamme.
Thesleff teki Omakuvaansa vuoden ajan vuosina 1894–1895. Piirustuksessa hän katsoo suoraan meitä silmiin. Katsoja vaipuu taiteilijan intensiivisen katseen mukana tyhjyyteen ja täyttyy siitä. Piirustus inspiroi työryhmää luomaan uusia viivoja lavalle, kuin Thesleffin kirjeiden ja maalausten pohjalta tehtyjä uusia luonnoksia. Meidän, Thesleffin itsensä ja hänen aikalaistensa välille muodostuva tyhjyys täyttyy esityksessä tulkinnoilla tästä ajasta käsin.
Omakuva-esityksen muoto ja rakenne jättävät tilaa yleisön mielikuvitukselle ja pohdinnoille. Tärkeä ulottuvuus teoksessa on muistin ja muistamisen olemuksen pohdinta. Nykyisyytemme ja tulevaisuutemme riippuu siitä, miten muistamme ja ymmärrämme mennyttä. Miten me juuri nyt omassa ajassamme suhtaudumme menneeseen? Mikä on historian osa jokapäiväisessä elämässämme? Pohdintamme Thesleffin elämästä ja työstä luo fyysisen ja mielikuvituksellisen muistin tästä hetkestä ajassa taaksepäin. Samalla voimme kurkottaa sen avulla myös tulevaan.
Idean Omakuva-esitystaideteoksesta loivat alun perin näyttelijät Johanna Jauhiainen ja Anu Almagro. Tutkija Hanna-Reetta Schreck liittyi joukkoon vuonna 2019. Schreck on tehnyt vuosia tutkimusta Thesleffistä ja väittelee tohtoriksi Thesleff-aiheellaan Aboagora-esitystä seuraavana päivänä la 26.8. klo 12 Turun yliopistossa. Omakuva on osa hänen akateemista lopputyötään. Heidän lisäkseen muusikko Pauli Lyytinen maalaa Thesleffin todellisuutta live-elektroakustisella musiikillaan ja lavastaja Jaana Kurttila ja valosuunnittelija Janne Teivainen luovat unenomaista maailmaa valojen, puvustuksen ja videoiden avulla.
Kuva: Ulla-Mari Lindström